Terugverdientijd zonnepanelen in 2021  | Energie+

Investeren in zonnepanelen is ook in 2021 een goed idee. Deze investering is op ongeveer 8 jaar terugverdiend. Nadien is er een positieve cashflow tot €13.000!

Bereken uw voordeel

  De terugverdientijd van zonnepanelen in 2021

Zonnepanelen leggen is goed voor het milieu. Maar ook voor je portemonnee. Want de zelfgeproduceerde stroom zorgt voor een mooie besparing op je elektriciteitsfactuur. Met deze besparing is de investeringskost snel terugverdient. Hoe snel precies? Dat lees je hieronder.  


Terugverdientijd zonnepanelen voor een doorsnee installatie

Volgens de VREG verbruikt een doorsnee gezin op jaarbasis ongeveer 3.500 kWh aan elektriciteit. We installeren 12 zonnepanelen van 360 Wp om dit verbruik op te vangen. Rekening houdend met een klein rendementsverlies, levert onze PV-installatie 3.960 kWh aan groene stroom.

Deze investering kost €5.700 (excl. 6% btw). Dankzij de besparing op onze stroomfactuur en de beschikbare subsidies, levert ze een rendement op van 8 tot 10%. Hiermee is een doorsnee installatie op 8 jaar terugverdiend.

Wist je trouwens dat zonnepanelen een gemiddelde levensduur hebben van 25 jaar? Na de terugverdientijd is er dus een positieve cashflow die kan oplopen tot €13.000!

Investeren in zonnepanelen is dus ook in 2021 een goed idee. Indien nodig kan je een groene lening aangaan. De rente (circa 1,4%) ligt namelijk een pak lager dan het rendement van je zonnepanelen (8 tot 10%), wat dus een mooie winst oplevert.

Samenvatting

·         Aantal zonnepanelen: 12

·         Vermogen: 360 Wp/paneel

·         Opbrengst: 3960 kWh

·         Aankoopprijs: €5.700, excl. btw.

·         Terugverdientijd: 8 jaar

Terugverdientijd thuisbatterij

Met de introductie van de digitale meter en het nieuwe capaciteitstarief, combineren steeds meer mensen zonnepanelen met een thuisbatterij. Hiermee stijgt het eigenverbruik van 30% naar 70%.

Momenteel kost een thuisbatterij zo’n €600 per kW. Voor een batterijopslag van 10 kW is er dus een meerkost van €6.000. Die is terugverdiend op ongeveer 10 jaar. Deze terugverdientijd is wel afhankelijk van je verbruik, de opbrengst van de zonnepanelen, premies, enz. 

Wat bepaalt de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen berekenen is complexer dan je denkt. Er zijn namelijk verschillende factoren die meespelen. Een overzicht:

·         Type panelen. Het soort zonnepanelen bepaalt mee de kostprijs en terugverdientijd. Hoogrendementspanelen zullen meer stroom opwekken, maar zijn duurder in aankoop.

·         Instralingsfactor. De instralingsfactor bestaat uit de oriëntatie en helingshoek. Zuidgerichte panelen met een hellingshoek van 35 graden leveren het hoogste rendement op.

·         Omvormer. Geen PV-installatie zonder omvormer. Het lijkt misschien een onbelangrijk onderdeel, maar heeft wel een invloed op het rendement.

·         Stroomprijs. Hoe de stroomprijs evolueert, valt moeilijk te voorspellen. Wordt elektriciteit in de toekomst duurder? Dan verkort de terugverdientijd.

·         Levensduur. Kwalitatieve zonnepanelen hebben een levensduur van 25 jaar. Goedkope panelen kopen die je sneller moet vervangen is dus niet rendabel.

·         Premies. Dankzij premies is deze investering nog sneller terugverdiend. Zonnepanelen kunnen ook helpen om het E-peil van je nieuwbouw te verlagen en zo een korting op je onroerende voorheffing te ontvangen.

 

Wij berekenen jouw terugverdientijd

Elke PV-installatie is maatwerk. Daarom kunnen we moeilijk op voorhand vertellen op welke termijn je investering is terugverdiend.

Maak dus gerust een afspraak om je plannen te bespreken. Dan maken we een offerte op maat, inclusief de verwachte terugverdientijd. We zijn bereikbaar op het nummer 0496 25 42 54 - 014 94 66 42 of het e-mailadres info@energieplusbv.be .

 

+++


*rekenvoorbeeld is cumulatief en niet bindend

Maak een afspraak om je plannen te bespreken. We maken  een offerte op maat, inclusief de verwachte terugverdientijd.